lördag 15 december 2012

Nostalgi i juletider....


Det är lätt att bli lite nostalgisk och rent av lite sentimental så här i juletider…..
I dag när jag städade efter våra senaste gäster så tänkte jag på hur mycket som har hänt de senaste två åren.

 Julhelgen för två år sedan var lyckan fullständig när alla tre barnen med respektive och hundar samt mina föräldrar valde att fira jul med oss, men….
Vi bodde då fortfarande i Stockholm och hade vårt hus som fritidshus. Hela undervåningen som nu är Bed and Breakfast var helt oinredd och helt utan värmekälla sånär som ”tvättstugan/gästköket” som var isolerad och i det närmaste klar. I detta renoveringskaos skulle vi alla fira jul…..

Yngsta sonen sov i den blivande tvättstugan på en luftmadrass som inte höll luften hela natten, föräldrarna sov i bäddsoffa på kontoret och den andra sonen med sambo sov i ”matsalen”. Dottern med sambo och hund var vi tvungen att inkvartera på hotell i Söderhamn.
Det var runt minus 25 grader hela julhelgen. Säkringarna gick så snart vi spolade varmvatten samtidigt som spisen var på – och säkringsskåpet hade 1,5 meter snö framför sig och…..

På juldagen kom Maries bror med familj upp för att fira julen med oss och vi var då 13 stycken i vårt renoveringsprojekt. För att rymmas satt vi på verandan med provisoriska värmekällor.
Där och då – tog vi beslut om att påbörja bygget av vårt Bed and Breakfast….

Vår egen hall efter rördragning i samaband med att vi borrade för bergvärme....

Ingemar och Maries bror - i de utrymme som nu är rum Svedja och Bro-rummet. Inga innerväggar fanns på plats här, och rördragningen syns i taket.....
Verandan är fortfarande inte klar, och vår del av huset är fortfarande ett stort renoveringsobjekt, men vi har lärt oss att leva med det….
I januari 2011 började arbetet med toalett och dusch. Vi ”hägnade” in den delen av undervåningen med filtar och plast och körde ”kupévärmare” för att kunna få nog med värme för att kunna jobba med våtrummen. Under våren 2011 tog vi beslut om att borra för bergvärme, och dra in vattenburen värme i hela huset – vilket innebar MYCKET rördragning. För att kunna släppa på värmen hösten 2011 – var vi tvungna att göra klart alla ytterväggar där elementen skulle sitta, dvs även de rum som annars var långt ifrån klara…..

Våra gäster ser säkert att det fortfarande fattas lister i korridorerna, att några tak är omålade och….. Men de allra flesta uppskattar och berömmer oss för att vi försöker renovera i gammal stil, bekvämt för våra gäster och med omtanke och känsla för vårt drygt 100 åriga hus.
Visst finns det MYCKET kvar att göra – men man får inte glömma vad som har blivit gjort under de senaste två åren. Det är bara två år sedan undervåningen var oinredd, när vi inte hade belysning överallt och när proppar och säkringar protesterade med jämna mellanrum. Nu har vi alla bekvämligheter man kan önska – och en hel del kvar att göra J


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om oss

Mitt foto
Enånger, Hälsingland, Sweden
Hemtrevligt Bed and Breakfast. Kan nås på 0650-550125 eller på enangerbb@hotmail.se