tisdag 9 september 2014

Hem ljuva hem

I tre veckors tid har vi tuffat runt i de tre baltiska länderna med vår husbil.

Vi har sett otroligt mycket. Vackra byggnader, nybyggda vägar (allt nytt med delfinansiering av EU), häftiga sandstränder, ovanliga naturupplevelser men givetvis också skrämmande vyer som vittnar om tidigare förtryck och krig.

Vi har sett vackra hus, i otroligt dåligt skick. Hus som skulle kunna bli hur fina som helst med en stor arbetsinsats och omtanke.

Vi har insett hur långt man klarar sig utan ett gemensamt språk om viljan finns, och hur svårt det kan vara att få ett leende eller hjälpsamhet om osäkerhet eller oviljan tar överhand.....

Vi har upplevt och blivit påminda om hur det är att vara gäst..... Första semesterdagen, på färjan, var första reflexen att rycka in och ta ansvar för alla som inte hittade rätt, som hade frågor och.... Det tog några dagar innan vi insåg att vi var lediga och kunde gå på restaurang och själva bli serverade......

Vi inser då hur viktigt bemötandet är. Hur värdefullt det är att få inblick i det samhälle man besöker, på ett mer personligt plan. Och, vi hittade så många fina saker till vårt Bed and Breakfast!

Medan vi gled runt och hade underbara lediga dagar gick telefonen stundtals varm. Vi hade hjälp hemma som tog hand om våra gäster, men all bokning, bekräftelser och fakturering tog vi själv hand om på distans.

Vi får ofta beröm av våra utländska gäster för vårt Wifi. Vi förstår det nu - för stundtals var det frustrerande att vara beroende av ett icke fungerande internet.....

Men, även de bästa tider, de finaste semestrarna, tar en dag slut, och nu är vi hemma.Batterierna är laddade även om man inte riktigt är förberedd på hur mycket det är som väntar här hemma.
Aronia buskarna hänger av stora fina bär som bara skriker på att bli plockade och vi försöker plocka några liter då och då, blandat med allt annat.

Hemma igen,och så tittar vi i gästboken..... Vi har sagt nej till många under vår semester, då vi begränsade våra uthyrningsbara rum, men ändå finns det mängder av fina hälsningar, här ett kort utdrag från några fint präntande hälsningar;

"Detta ställe är så vacker!"

"Hela huset för mig själv en vardagsnatt i augusti 2014. Livskvalitet"

"Thank you for the wonderful stay, A great rest after hours on the motorcycle. 
It was really nice to meet you"

"Lugnt och trevligt ställe. Det finns allt man kan begära i en fin miljö.Vi stannade på vägen upp och hade inga problem då vi letade efter ett ställe att övernatta då vi åkte hem......" (gäster som bodde två ggr hos oss under samma vecka)

"Som att komma hem"


Första kvällen hemma - var det fullt i alla rum och alla ville den natten ha frukostlåda. Det kändes lite ringrostigt och Marie var tvungen att dubbelkolla med vår "lathund" att allt var med, men nästa kväll var vi inne i rutinerna igen och bokningarna fortsätter att ramla in så vi känner oss så nöjda och utvalda till att ha världens positivaste arbete! Och det är givetvis våra fantastiska gäster som gör det så roligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om oss

Mitt foto
Enånger, Hälsingland, Sweden
Hemtrevligt Bed and Breakfast. Kan nås på 0650-550125 eller på enangerbb@hotmail.se