söndag 13 maj 2012

Logistik

Logistik - ett ord jag knappt hade använt för några år sedan - men som nu har blivit ett av våra "ledord".... 

Produktionslogistik betyder enligt Wikipedia = Huvudsakligen förbättra flöden inom exempelvis en produktion för att uppnå högsta möjlig effektivitet, kapacitet med mera, bland annat genom att styra och minska ledtiderna. Ofta ingår en rad olika strategier för att uppnå bästa möjliga effektivitet, vilket inte sällan involverar fler än ett företag.

För oss handlar det om att vi ska vara på rätt plats vid rätt tillfälle - till att börja med - och att vi har rätt saker med oss. Ständiga resor mellan Stockholm och Enånger och tillbaka - gör att många saker införskaffas på ett ställe och ska tranporteras till ett annat. Rätt bil ska vara på rätt ställe när vi behöver den osv. Dessutom måste vi bygga i rätt ordning - vilket kräver stor tankemöda (logistik....). Det går t ex inget vidare om Marie först målar panelen i ett rum och sedan bestämmer sig för att slipa väggarna. Inte bra. Likaså måste lister och foder vara färdigmålat när vi kommer så långt i byggandet - men var ska de målas? Målar vi dem på verandan - vilket tack och lov går att göra nu - har varje målning en torktid på tre dygn - och då gäller det att de målade listerna inte ligger i vägen för andra arbeten.... Dessutom gäller det givetvis att vi har material hemma i förväg - så det inte blr stiltje i produktionen pga materialbrist.....

En lång utläggning för att förklara att det är inte bara att bygga - varje aktivitet kräver planering.... Och mitt i allt byggandet ska vi äta, tvätta, leva och umgås :)

I helgen har vi ordnat lite praktiska saker, men förövrigt ligger fokus på rum 2 där Marie har panelat istort sett allt och större delen av spacklingen är klar. Ingemar har fortsatt med OSB och gips i rum 2 (Bro-rummet) och i korridoren. Vi bör, inom en inte alltför avlägsen framtid kunna börja tapetsera i Bro-rummet och sätta den sista reparationstapeten i korridoren.

Och sedan - när det är klart - skulle man önska att lister och foder var färdigmålade - fast de inte ens är påbörjade.

Förutom detta har rensning av rabatten påbörjats, vi ska börja "bygga" för vår självgående gräsklippare mm mm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om oss

Mitt foto
Enånger, Hälsingland, Sweden
Hemtrevligt Bed and Breakfast. Kan nås på 0650-550125 eller på enangerbb@hotmail.se